Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Het paard heeft hier vaak ernstig last van en kan in veel gevallen niet meer lopen. Wil jij meer weten over hoefbevangenheid en hoe het te herkennen? Lees dan verder!
Wat is hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef van je paard in het gebied tussen de hoefwand en het hoefbeen. Wat vaak wordt veroorzaakt door verschillende factoren. In het voorjaarsgras zit een grote hoeveelhuid suiker en fructaan die dit veroorzaken. Verder kan het worden veroorzaakt door problemen bij de spijsvertering en het niet goed kunnen afvoeren van afvalstoffen. Door de ontsteking die ontstaat tussen de hoefwand en het hoefbeen ontstaat een zwelling die er voor zorgt dat de aanhechting tussen deze twee onderdelen loslaat. Hierdoor vind er een kanteling plaats wat voor veel druk zorgt op het hoefbeen. In het ergste geval kan het er voor zorgen dat je paard niet meer kan lopen. Een paard die ooit hoefbevangen is geweest zal er altijd gevoelig voor blijven.
Hoe herken je het?
Een bevangen pony is snel te herkennen. Deze wil door de pijn niet meer lopen en probeert zoveel mogelijk te liggen om de pijn te verlichten. De stand van de pony zal ook veranderen. Het zal zijn voorbenen zover mogelijk naar voren plaatsten om de pijn te onderdrukken. Verder zie je vaak bij de kroonrand een abces ontstaan. Dit is normaal en geneest vanzelf weer. Dit zijn allemaal symptomen van een verder stadium.
In het eerste stadia van hoefbevangenheid kom je vaak de volgende symptomen tegen:
- Een stijf paard door verzuring van de spieren.
- De hoeven van het paard zijn warm.
- Gevoelige straal en hoef.
- Paard ontlast zijn voorbenen zoveel mogelijk.
Hoefbevangenheid behandelen
Een paard dat eerder hoefbevangen is geweest zal er altijd gevoelig voor blijven. Vooral met het voeren moet worden opgepast. Probeer het paard zo min mogelijk suiker te voeren. Ook met het gras moet erg opgepast worden en vooral in het voorjaar, omdat het gras dan meer suikers bevat. Een goede hoefsmid die jouw paard kan helpen is ook echt een must. Met speciaal beslag of een speciale manier van bekappen kan de druk op de hoef worden vermindert.
Bel een veearts als je het idee hebt dat je paard symptomen vertoont. Deze kan het best beoordelen hoe het zit. Elk paard is natuurlijk anders en heeft een andere aanpak nodig.
LET OP! Voorkomen is beter dan genezen!
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.