Je hoeft natuurlijk niet elke dag je paard te rijden. Het is zelfs beter om niet elke dag je paard te rijden. Maar wat is een goede opbouw van zo’n trainingsschema en wat kun je allemaal doen ter afwisseling? QUUS geeft 5 tips voor een trainingsschema voor je paard zodat je een goede planning kan maken waarbij je het paard goed kunt trainen en voldoende tijd voor andere dingen overhoudt!
1. Zware en lichte trainingen afwisselen
Wissel trainingen altijd af tussen zware en lichte trainingen. Na een zware training, zoals een les of een wedstrijd kost 48 uur tot 72 uur voordat de spieren van je paard goed hersteld zijn. Te snel achter elkaar een zware training inplannen, zorgt er dus eigenlijk voor dat je training niet zo effectief zijn. Elke dag je proefje oefenen de week voor de wedstrijd heeft dus helemaal geen zin.
2. Afwisseling
Naast het afwisselen van de zware en lichte trainingen is het ook belangrijk om in die trainingen af te wisselen. Pak dus niet altijd dezelfde oefeningen en rijdt deze ook op verschillende plekken in de bak. Ga ook een keer buitenrijden of springen. Vind je springen te hoog gegrepen dan begin je eerst met balkjes draven. Zo blijft je paard plezier in het rijden houden en blijft hij alerter omdat die niet altijd weet wat er komt.
3. Werk naar een doel toe
Een doel kan natuurlijk een wedstrijd zijn maar kan net zo goed een lange buitenrit zijn. Probeer naar het doel toe te werken in je trainingen. Ga in de week voor je wedstrijd dus niet opeens heel fanatiek trainen, maar pak in de weken daarvoor al een paar zwaardere trainingen mee om de proef te oefenen.
4. Plan vooruit
Zorg ervoor dat je de trainingen van te voren in hebt gepland en dat je ook hebt bepaald of het een zware of lichte training wordt. Door dit van te voren te bepalen, heb je de goede planning en houvast tijdens de trainingen. Schrijf deze trainingen ook op zodat je na de training er ook bij kan zetten wat goed ging en wat minder goed ging. Zo kun je kijken, welk patroon het beste bij je paard past.
5. Longeren
Naast het afwisselen van je trainingen op je paard, kun je ook afwisselen in de trainingen naast je paard. Zo is je paard longeren is net zo goed een zware training. Een lichte training kan een goede staptraining zijn aan de hand of grondwerken. Ben je benieuwd wat je allemaal nodig hebt voor het longeren, lees dan deze blog.
Er zijn dus genoeg mogelijkheden om een trainingsschema te maken voor je paard. Houd vooral rekening met de zware en lichte trainingen. Door deze goed in te plannen, kun je uiteindelijk effectiever trainen zonder daarvoor meer te rijden. Probeer een maand een routine uit en kijk hoe je paard erop reageert. Merk je dat je paard ergens moeite mee heeft of langer te tijd nodig heeft om te herstellen, dan kun je wat aanpassen in het schema.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.