Je paard poetsen is niet alleen heel belangrijk, maar ook heel fijn voor je paard. Maar welke borstels gebruik je dan voor zo’n lekkere poetsbeurt? Er zijn namelijk veel borstels die allemaal verschillende functies hebben.
Waarom poetsen?
Het doel van je paard poetsen is het schoonmaken van je paard. Door de huid te borstelen met de verschillende borstels verwijder je vuil, loszittend haar en opgedroogd zweet. Als je voor het rijden niet goed poetst, kunnen er schuurplekken ontstaan onder het zadel of hoofdstel. Maar met poetsen kan je je paard ook op wondjes controleren. Verder geeft het poetsen een masserend effect wat weer goed is voor de bloedsomloop en de gezondheid van je paard! Verder is je paard poetsen ook heel goed voor het versterken van jullie band.
Verschillende borstels
Er zijn dus veel verschillende borstels die je kan gebruiken bij je paard poetsen. De meest gebruikte borstels zijn: een hoevenkrabber, een rosborstel, een harde borstel, een zachte borstel en een manenborstel. Deze borstels vind je vaak ook in de gevulde poetskoffers. Let erop met poetsten dat je altijd met de haren mee poetst!
Rosborstel
De rosborstel wordt gebruikt om het ‘grove’ vuil van het paard los te maken. Dit doe je voor cirkelvormige bewegingen te maken. Een rosborstel is makkelijk schoon te maken door hem uit de kloppen op de grond of muur.
Harde borstel
Met de harde borstel verwijder je het vuil wat je met de rosborstel los hebt gemaakt. Ook haalt het overig vuil tussen de vacht weg. Door hem langs de muur te schuren kun je het losse haar verwijderen.
Zachte borstel
Een zachte borstel heeft als doel om het laatste losse vuil en stof eraf te poetsen. Deze borstel kun je schoonmaken met de rosborstel.
Hoevenkrabber
Met een hoevenkrabber maak je de straal van het paard schoon. De meeste krabbers hebben een borsteltje, zo kun je makkelijk het overige vuil weg borstelen.
Staartborstel
Een staartborstel wordt ook wel een manenborstel genoemd. Deze lijkt een beetje op de borstel die wij voor ons eigen haar gebruiken.
Manenkam
De manenkam is alleen bedoeld voor de manen. Met deze kam kun je de staart niet heel goed mee doorkammen, daar is de staart te gevoelig voor. De haren breken daardoor ook makkelijker af.
Andere borstels
Naast de standaard borstels heb je ook nog andere borstels. Zo heb je ook nog een glansborstel, een hoofdborstel, een poetshandschoen en een massageborstel.
- Een glansborstel is voor extra glans.
- Een hoofdborstel is om het hoofd van het paard te poetsen.
- Een poetshandschoen is een handschoen met nopjes. Deze werkt hetzelfde als een roskam.
- Een massageborstel heeft rollers die goed zijn voor de doorbloeding van het paard. Deze gebruik je niet op de benen en het hoofd van het paard.
Vaste routine
Probeer tijdens het poetsen een vaste volgorde aan te houden, zo zorg je voor het opbouwen van een routine. Begin eerst met de hoeven uitkrabben. Houd hierbij ook een vaste volgorde aan, zo weet je paard welk been daarna komt. De meeste paarden tillen zelf al het volgende been op!
En dan?
Na het uitkrabben van de hoeven ga je verder met het lichaam van je paard. Maar wat is hierbij de juiste volgorde?
- Gebruik als eerst de rosborstel. Begin aan de linkerkant van je paard. Met poetsen werk je altijd van voor naar achteren dus je begint bij de nek van je paard. De rosborstel gebruik je alleen op de gespierde delen van het paard. Dus de nek, hals, rug, buik, billen en het bovenste gedeelte van de benen waar het bespierd is.
- Ga daarna verder met een harde borstel. Deze borstel gebruik je ook alleen op de gespierde delen van het paard. Je kan hem eventueel ook gebruiken op de onderbenen van het paard maar niet ieder paard vind dat prettig. Bij de onderbenen van het paard liggen de botten dichter onder de huid waardoor deze gevoeliger zijn met borstelen dan de bovenbenen die eerst nog een laag spieren hebben. Ook kan je met de harde borstel de staart en manen borstelen.
- Vervolgens neem je de zachte borstel. Met deze borstel kun je naast de gespierde delen, ook de minder gespierde delen zoals het hoofd en de onderbenen poetsen.
- Als laatste kam je de manen en staart door. Mocht je paard nou heel veel klitten hebben, dan kun je anti-klitspray gebruiken. Verder kan je de staart ook uitpluizen in plaats van kammen, zo verlies je minder haar. Maar alleen de strootjes eruit halen is vaak ook al voldoende.
Borstels bewaren
De borstels kun je bewaren in een poetskoffer of in een poetstas. Poetskoffers zijn van hard plastic en zijn er in verschillende groottes. Ook hebben de meeste poetskoffers een extra bakje erin zitten met vakjes waar je nog wat kleine spullen kwijt kan. Een poetstas kun je makkelijk op je schouder dragen, dat lukt niet met een poetskoffer. 😉
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.