Waar op letten bij hulpteugels kopen?
Overleg eerst goed met een kundige instructeur welke hulpteugel je het beste kan gebruiken, en zorg dat je hem goed afstelt, Zet de hulpteugel in het begin zeker niet te strak! Dit kan gevaarlijk zijn.
Let op dat je de juiste maat hulpteugel koopt. Over het algemeen worden de hulpteugelmaten verdeelt in PONY, COB en FULL.
Mocht je pony of paard helemaal geen ervaring hebben met hulpteugels, kun je het beste beginnen met een elastiek. In geval van nood rekt die mooi mee en raakt je pony of paard minder snel in paniek.
Bij gebruik van een hulpteugel tijdens het longeren gebruik altijd een longeersingel in plaats van je zadel, dit om schade aan je zadel te voorkomen.
Het is het eenvoudigst om bij gebruik van hulpteugels bij het longeren te longeren in een longeercirkel of afgesloten bak.
Begin niet meteen met een strakke hulpteugel. Zorg er eerst voor dat je paard of pony goed los is voordat je de hulpteugel strakker zet.
Zorg altijd dat je onder begeleiding van een kundig volwassen persoon begint met het gebruiken van een hulpteugel. Ga nooit zelf experimenteren met hulpteugels.
Wat is een hulpteugel?
Een hulpteugel is bedoeld om de ruiter te helpen het paard of pony in een bepaalde hoofd-halshouding te laten lopen. Met een hulpteugel rijden is helemaal geen vorm van onkunde. Zeker met kinderen met minder ervaring is de juiste hulpteugel vaak een uitkomst!
Er zijn echter een aantal verschillende hulpteugels. Zo heb je hulpteugels die alleen geschikt zijn voor longeren en dus niet voor dressuur of voor springen.
Welke soorten hulpteugels zijn er?
Zoals we hierboven al eerder vermeld hebben, zijn er verschillende soorten hulpteugels. Er zijn hulpteugels voor gebruik bij het rijden of longeren. Maar er zijn ook hulpteugels waar je mee kan rijden en longeren. De meest gebruikte hulpteugels met korte uitleg vind je hieronder.
Martingaal
De meest gebruikte hulpteugel is de martingaal. Vooral bij springen wordt deze hulpteugel veel gebruikt. De martingaal begrenst het hoofd wanneer deze te hoog komt. Op deze manier wordt het paard geremd wanneer deze te vlug gaat. De martingaal is alleen te gebruiken voor het rijden. Gebruik een martingaal altijd in combinatie met teugelstops. Deze zitten vaak al aan je teugels en anders kun je ze los kopen.
Tiedemanteugel
De tiedeman hulpteugel is een combinatie van een Martingaal en Slofteugel. De tiedemanteugel heeft verschillende standen, zodat je hem op de juiste inwerking af kan stellen. Het voordeel van de tiedeman hulpteugel, ten opzichte van de slofteugels, is dat de inwerking nooit meer kan zijn als de stand waarop je hem hebt staan. Voor kinderen is dit daarom een ideale hulpmiddel. De Tiedemanteugel kun je alleen gebruiken tijdens het rijden en wordt geleverd inclusief speciale teugels. Let er wel op dat je de juiste maat besteld.
Gogue
Een hulpteugel die er voor zorgt dat je paard goed voorwaarts neerwaarts gaat lopen met zijn hoofd en hals. De gogue hulpteugel is te gebruiken tijdens het longeren maar er kan ook mee gereden worden. Bij de gogue zit een kopstuk die je over het hoofd van je paard plaats. Er gaat een touw tussen de voorbenen door naar het kopstuk dan door beide bitringen weer terug naar het touw dat tussen de voorbenen door gaat. Zo ontstaat er een driehoek.
Chambon
Een chambon hulpteugel is bijna hetzelfde als een gogue het grote verschil is dat je de uiteindes van beide touwen vastmaakt aan de bitringen. Er onstaat zo geen driehoek wat wel het geval is bij een gogue.
Slofteugel
De slofteugel is een hulpteugel die je alleen moet gebruiken als je veel ervaring met paardrijden hebt. De slofteugel maak je vast tussen de voorbenen aan de singel of aan de zijkanten van het zadel, door het bit en het uiteinde houdt je vast in je handen als een soort 2e teugel. Het gevaar van een slofteugel is dat je hem te strak pakt. Daarom raden wij aan hem niet met kinderen te gebruiken.
Bijzetteugels
Bij het bevestigen van een bijzetteugel ontstaat er een verbinding tussen de singel en het bit. De bijzetteugel is voorzien van een rubberen ring die de bijzetteugel gedeeltelijk elastisch maakt. De inwerking is afhankelijk van hoe hoog je hem vastmaakt aan de singel en natuurlijk hoe strak je hem vastmaakt.
Passoa
Een passoa hulpteugel kun je alleen gebruiken tijdens het longeren. De Passoa hulpteugel loopt via het bit en de longeersingel ook achter de achterhand langs en oefent zo invloed uit op het hele paardenlijf. Met deze hulpteug kun je heel het lijf van het paard loswerken. Een Passoateugel is niet geschikt om mee te rijden, alleen om te longeren.
Elastiek hulpteugel
Een elastiek hulpteugel wordt ook wel halsverlenger genoemd, het is een lange elastiek die je aan de singel van je paard vast maakt, daarna door het bit, over het hoofd en weer door de bitring aan de andere kant terug aan de singel vast maakt. Het elastiek is een vriendelijke hulpteugel omdat hij mee veert en doordat de hele teugel elastisch is. Je kunt hem verstellen doormiddel van een klipje.
Het elastiek kan ook gebruikt worden tijdens het longeren.