Veilig paardrijden, bepaal je zelf
Ik ben blij dat je ervoor hebt gekozen om met een bodyprotector te gaan paardrijden. Veiligheid is het allerbelangrijkste als je een sport uitoefent zoals paardrijden. Door te rijden met een bodyprotector, rij je veiliger en zeker. Daarbij is het van belang om te letten op de maat, alleen dan ben je optimaal beschermt. Koop hier een veilige bodyprotector voor volwassenen en kind!
Veiligheidsnormen bodyprotectors
Het eerste wat je kunt doen, is je te verdiepen in de veiligheidsnormen voor bodyprotectors. In Nederland zijn er twee organisaties op het gebied van paardrijden:
- Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS)
- Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)
Deze organisaties hebben een richtlijn geschreven voor het gebruik van bodyprotectors. Daarbij is het gebruik van een klasse 3 BETA bodyprotector verplicht tijdens het crossen en de aangespannen marathon. Tijdens het springen wordt een bodyprotector aangeraden.
Welke keurmerken zijn er?
In Europa zijn er verschillende richtlijnen afgesproken voor bodyprotectors:
- CE
- EN – 13158
- BETA
Deze richtlijnen vallen allen onder de CE-markering.
De keurmerken EN of NEN en BETA geven voor bodyprotectors specifieke richtlijnen aan.
CE
De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan eisen die de Europese Commissie stelt op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming. Daarbij vallen bodyprotectors onder de persoonlijke beschermingsmiddelen.
BETA
Dit is een onafhankelijk keurmerk opgezet door de engelse organisatie de British Equestrian Trade Association. Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk is het van belang dat de bodyprotector al goedgekeurd is door de Europese Commissie en dus het EN – 13158 keurmerk bezit.
Het BETA keurmerk heeft 3 verschillende klasses, daarbij is voor elke opvolgende klasse een strengere richtlijn opgesteld.
EN-13158
Dit is een CE keurmerk voor bodyprotectors specifiek voor de ruitersport. Daarbij is de bodyprotector getest op de bescherming van het lichaam tijdens het paardrijden. Dit keurmerk is opgesteld door de Europese Commissie.
Tweedehands bodyprotector?
Wil je een tweedehands bodyprotector kopen? Het advies daarop is: wees voorzichtig. Je moet het volgende zeker weten. Hoe oud is de bodyprotector? Is deze goedgekeurd en volgens welke klassering? Ook is het vang belang mee te nemen dat een bodyprotector zich vormt naar het lichaam, dit is bij een tweedehands bodyprotector dus al gebeurt. De meeste fabrikanten raden aan om bodyprotectors elke vijf jaar te vervangen voor een nieuwe in verband met een verminderde werking van het foam. Pas dus op met het kopen van een bodyprotector via marktplaats!
BETA keurmerken
- Klasse 1 (Zwart Label) mag alleen gebruikt voor door gekwalificeerde jockeys in de rensport en is niet geschikt voor ruiters en amazones.
- Klasse 2 (Bruin Label) is geschikt voor ruiters en amazones met een zeer klein risico. Dit houd in dat er alleen gereden kan worden op een zachte ondergrond en niet op een harde ondergrond, tijdens springen of crosses, het rijden van een jong paard of bij een beginnende ruiter.
- Klasse 3 (Paars Label) is geschikt voor alle situaties en het meest beschermend. Beginnende ruiters hebben een bodyprotector van klasse 3 nodig, hiermee kan ook gesprongen of gecrosst worden.