Paardrijden is een prachtige sport, maar helaas wel een risicosport, dit komt omdat je te maken hebt met een onvoorspelbaar vluchtdier. De letsels die ruiters oplopen zijn vaak ernstiger dan bij andere sporten. De stichting veilig paardrijden heeft een aantal maatregelen genomen om ongelukken te voorkomen en de schade te beperken, zoals het veiligheidscertificaat, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om ongelukken te voorkomen.
Stichting veilig paardrijden
In 2002 heeft SVP het veiligheidscertificaat ingevoerd, deze is ontwikkeld voor maneges en andere hippische accommodaties. Deze is ingevoerd om de paardensport zo veilig mogelijk te maken. Voordat een hippische onderneming recht het op het veiligheidscertificaat wordt de onderneming eerst gekeurd volgens de eisen van het veilig paardrijden handboek. De eisen die hierin staan proberen ernstige ongelukken te voorkomen en te minimaliseren.
Welke maatregelen kun je zelf nemen
Misschien wel het allerbelangrijkste wat jij zelf kunt doen:
1. Draag ALTIJD een veiligheids-cap en wel een cap met de CE-markering en het EN-1384-teken. Dit kun je vinden in de binnenkant van je cap. Zorg er voor dat de cap goed passende is, als je het niet zeker weet vraag altijd een deskundige!
2. Een bodyprotector is een extra veiligheids-maatregel. De bodyprotector geeft extra bescherming aan het bovenlichaam. Vaak wordt er gedacht dast een bodyprotector niet lekker zit en je belemmert, maar bij een bodyprotector die goed past merk je bijna niet dat je er een aan hebt.
3. Draag geschikte kleding. Vooral belangrijk is welke schoenen je draagt. Draag altijd een schoen met een hak, zodat je niet met je hele voet in de beugel glijdt.
4. Wees altijd alert als je met paarden bezig bent. Niet alle ongelukken kunnen voorkomen worden, maar vele kunnen al worden voorkomen door meer oplettendheid bij de ruiter.
Onze ervaring
Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen op een veilige manier met veel plezier kan paardrijden. Wees altijd alert als je bezig bent met paarden, het zijn en blijven vluchtdieren. Doe zo veel mogelijk aan bescherming, het geeft geen 100% garantie dat je nooit iets overkomt maar het verkleint de kans wel degelijk. Onze ervaring is dat sommige ruiters soms angstig zijn en dat een cap en een bodyprotector dit gevoel wegneemt, waardoor het paard ook weer beter op de ruiter reageert. Het is per persoon verschillend kijk vooral waar jij je goed bij voelt, zodat je met een prettig gevoel op het paard zit!
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.