Paardenbit soorten
Een bit hangt onderaan het hoofdstel en hoort in het mond van het paard. Het bit geeft de mogelijkheid tot communiceren tussen ruiter en paard. Paarden bitten zijn er in veel verschillende soorten, materialen en maten. Voor de hogere paardensport heb je andere bitten nodig dan voor het recreatief rijden. Vaak ontstaan er problemen bij het vinden van het juiste bit. Heb jij hier ook altijd problemen mee? Lees dan verder, want wij proberen je een stukje verder op weg te helpen door meer informatie te geven over de meest gebruikte bitten, namelijk:
- Trensbitten
- Rubberen bitten
- Dressuur bitten
Trensbitten
Trensbitten vormen de grootste groep bitten. Deze groep bevat verschillende soorten bitten die heel mild tot heel scherp kunnen inwerken. Trenzen werken in op de tong, de lagen en de mondhoeken. Sommigen werken ook in op het gehemelte.
Trensbitten zijn de eenvoudigste bitten. Ze werken direct in, hoe hard de ruiterhand inwerkt zo voelt het paard het ook, niet harder of niet zachter.
Trenzen geven het paard de vrijheid om zijn hoofd te bewegen, maar moedigen hierbij aan om zijn hoofd terug te brengen. Elk bit werkt natuurlijk anders en de hand van de ruiter is hierbij doorslaggevend.
Rubberen bitten
Rubberen bitten hebben vaak een wat zachtere inwerking in de mond en hebben vaak een smaakje. Dit zorgt ervoor dat het paard meer gaat kauwen en het bit dus beter los laat. Dit vergroot het contact tussen ruiter en paard.
Dressuurbitten
Bij het hogere dressuur wordt gebruik gemaakt van stangbitten. Dit wordt ookwel stang en trens genoemd. Deze bitten zijn vaak erg scherp en kan niet door iedereen worden gebruikt. Aangeraden wordt deze alleen te gebruiken als het echt nodig is en ruiter en paard elkaar door en door kennen. De teugel mag alleen nog maar worden gebruikt om zacht de richting aan te wijzen. Het is een bit wat tijd en energie nodig heeft, omdat het niet zomaar te gebruiken is. Het paard heeft hierbij twee bitten in de mond. De bitten werken hierbij in een hefboom werking. Een stang en trens is vooral bedoelt zodat de ruiter de hulpen steeds lichter kan geven.
De juiste maat
Het is belangrijk dat je paard het juiste bit heeft. Bij een te smal bit kan het paard wondjes krijgen in de mondhoeken. Het bit moet aan beide kanten ongeveer een halve tot één cm uitsteken. De breedte van een paardenbit wordt gemeten tussen de ringen van het bit. In onderstaand schema staan richtlijnen van de juiste maat van het bit. Let op! Dit kan afwijken.
- A,B en kleine C pony’s 10.5 cm
- Grote C,D en E pony’s 11.5 cm
- Grote E pony’s en kleine tot middelgrote paarden 12.5 cm
- Grote paarden 13.5 cm
Er zijn ook nog verschillen in de dikte van het bit. Een dun bit is over het algemeen wat scherper, maar dit is niet altijd zo. Het hang volledig af van de mond van jouw paard. Heeft jouw paard een kleine mond is het bit wat dunner. Mocht je advies willen bij het kiezen van de juiste maat, neem dan gerust contact op met de klantenservice.