Welke beenbescherming is nou het beste beenbescherming voor je paard? Hier is geen goed of fout antwoord op omdat het heel afhankelijk is van je paard en wat je zelf prettig vind. QUUS kan je wel vertellen over de verschillende soorten beenbescherming. Zo kan jij een goede keus maken die het beste bij jou maar vooral het beste bij jouw paard past.
Waarom beenbescherming
Welke soort beenbescherming je ook kiest, in principe zorgt elke beschermer ervoor dat de benen van je paard beschermd worden tegen het aantikken of ander trauma van buitenaf. Het is niet dat beenbescherming de benen van je paard veel ondersteuning geven of dat deze beschermen tegen overbelasting.
Peesbeschermers
Deze zijn er voor de voorbenen van je paard. De voorbenen worden beschermd tegen het aantikken vanuit de achterbenen of van het andere voorbeen. De voorkant van de peesbeschermer is open zodat er lucht bij kan en de benen niet te warm worden. De buitenkant van de peesbeschermers worden gemaakt van leer of kunststof en hebben een zachte voering van neopreen of bont. De sluitingen zitten aan de buitenkant van de peesbeschermers. Er zijn verschillende modellen peesbeschermers.
Strijklappen
Strijklappen worden ook wel kogelbeschermers genoemd. Zoals het woord het al zegt beschermen strijklappen de kogels van de achterbenen van het paard. De kogels van de achterbenen kunnen weleens langs elkaar strijken. Zo kunnen wondjes voorkomen worden. Er zijn twee verschillende modellen kogelbeschermers. Zo zijn er kogelbeschermers die rondom de kogel bescherming hebben zitten. Beide kanten van de kogel zijn dan beschermd. Verder heb je kogelbeschermers die alleen aan de binnenzijde bescherming hebben zitten. De strijklappen die rondom de kogel beschermen kunnen niet schuiven en blijven dus goed zitten. Bij de strijklappen die alleen de binnenzijde beschermen wil het nog weleens voorkomen dat deze gaan schuiven wanneer het paard erg met zijn achterbenen strijkt. Vaak worden deze in combinatie met peesbeschermers als set verkocht.
Bandages
Deze kun je op de voor- en achterbenen gebruiken van je paard. Deze beschermen de benen van je paard ook maar hebben geen harde buitenkant zoals bij peesbeschermers en strijklappen. Er zijn bandages in verschillende soorten materialen zoals acryl, fleece en elastisch materiaal. Bij bandages worden vaak ook nog onderlappen gebruikt. Deze breng je onder de bandage aan en zorgt voor een betere drukverdeling. Bandages zijn lastiger om aan te brengen omdat je deze heel makkelijk te strak of te los doet. Wanneer bandages te strak zitten, kunnen deze gaan knellen. Wanneer de bandages te los zitten, kunnen deze gaan afzakken of zelfs losraken. Je kunt je voorstellen dat het behoorlijk gevaarlijk is wanneer deze tijdens het rijden losraken! Doordat de bandages uit stof bestaan en niet uit neopreen zoals bij peesbeschermers, kunnen de benen van je paard sneller warm worden.
Transportbeschermers
Transportbeschermers worden vaak gebruikt wanneer je een paard gaat vervoeren met de trailer of vrachtwagen. Deze beschermers kun je op de voor- en achterbenen van je paard gebruiken. Er zijn twee verschillende modellen transportbeschermers. Er is een lage uitvoering, deze beschermt het been van je paard van de hoef tot aan de knie. De hoge bescherming beschermen van boven de knie tot aan de hoef. Vaak worden de hoefballen ook nog beschermd en bij de achterbenen de hak. Het materiaal van transportbeschermers is dikker en daarom vind niet ieder paard ze prettig om te dragen. Zeker als ze te los zitten en wat afzakken, reageren de meeste paarden daarop. En dat is natuurlijk niet zo handig als je paard in een smalle trailer staat.
Springschoenen
Deze maak je om de hoef heen vast. Springschoenen zijn ervoor om te voorkomen dat de voorijzers eraf getrapt worden. Ook worden ze gebruikt om de hoef en de hoefballen te beschermen tijdens het springen. Maar wanneer je alleen maar dressuur rijdt, kan je ook gebruik maken van springschoenen. Springschoenen zijn er in verschillende materialen, namelijk: rubber, leer, kunststof plastic en neopreen. De meeste springschoenen hebben een voorsluiting aan de voorkant.
Waar moet je op letten?
Voor alle bescherming geldt dat je deze niet te strak vast moet maken. Hierdoor kan de bloedcirculatie verminderen. Ook kunnen de benen van het paard te warm worden als de bescherming te strak zit. Er kan dan minder lucht bij waardoor de bescherming minder ademt. Daardoor kunnen de benen te warm worden.
Te los is natuurlijk ook niet goed omdat de bescherming af kan zakken of verschuiven waardoor die niet meer op de juiste plek zit en een minder goede bescherming geeft.
Let op dat je de juiste maat bescherming koopt anders gaat dit irriteren bij je paard.
Je kan na het rijden altijd even voelen hoe warm de benen van je paard zijn om te kijken of ze niet te warm worden onder de bescherming.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.