De handigste cavaletti oefeningen
Cavaletti, iedereen kent ze wel, maar velen gebruiken ze nog niet regelmatig tijdens de training. Cavaletti hebben vele voordelen en zijn echt niet alleen goed voor de spring ruiters en paarden onder ons. Elke tak van sport kan er baat bij hebben, de paarden worden soepeler en sterker en zowel paard als ruiter leren beter kijken en meegaan met andere situaties, ook moet je paard natuurlijk goed bewust omgaan met de benen door ze hoog genoeg op te tillen en bewust neer te zetten. Daarom ook hier de handigste oefeningen op een rijtje zodat je gelijk aan de slag kunt!
Start met de cavaletti als balken op de grond en laat je paard eerst kennis maken door rustig te werken in de bak, om de cavaletti heen te slalommen of andere oefeningen te doen. Daarbij start je daarna met de cavaletti te draven vanaf de grond, als dit goed gaat kun je de cavaletti blokken gaan gebruiken om ze wat hoger neer te leggen.
1. De rechte lijn. De balken liggen recht achter elkaar op een lage hoogte met, afhankelijk van de grootte van je paard, een ruimte van 80 tot 90 cm voor stap, 1 tot 1,20 meter voor de draf en voor de galop 2,5 tot 3 meter tussen de balken.
2. Met drie keer een drietal cavaletti kun je cavaletti gebruiken als slalom. Hierbij leg je de cavaletti zo neer dat deze aan de binnenkant dichter bij elkaar liggen. Deze oefening is ideaal voor het omstellen van de buiging.
3. Op een kleine volte, van 10 meter worden aan een zijde een aantal cavaletti gelegd. Hierbij ook weer met de binnenzijde dichter op elkaar en een iets kortere afstand dan de normale drafpassen. Natuurlijk kan deze oefening ook gereden worden zonder overgang van draf naar galop.
4. Op twee voltes van 20 meter een 4tal cavaletti per volte, waarbij deze net als een acht kruisen in het midden. Ook hier kan de oefening ook in een gang in plaats van overgangen, daarbij kun je ook oefenen met het verschillen van het aantal galoppassen, dus een meer of minder dan normaal.
5. Leg cavaletti op een volte van 20 meter en op een volte van 10 meter. Dit is eigenlijk een variatie van oefening 3. Hierbij is het belangrijk om voldoende buiging te houden. Ook bij deze oefening kun je variëren door aan een keer aan de binnen of buitenkant van de balken te rijden. De ideale oefening voor het versterken van het binnen achterbeen!
Gaat alles goed?
Dan kun je natuurlijk altijd nog de moeilijkheid van de oefeningen aanpassen, door de cavaletti een andere hoogte mee te geven of met moeilijkere oefeningen starten.
Heel veel succes!
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.