Hoe toiletteer je een paard? Toiletteren is eigenlijk een chiquer woord voor het mooier maken van je paard. Met toiletteren scheer of knip je bepaalde delen van je paard. Je kan hierbij denken aan de manen en staart van je paard. Maar ook het knippen van een baard, de oren, de tastharen en het ‘derde oor’. Het derde oor is het plukje manen waar het hoofdstel of halster ligt.
Je toiletteert je paard omdat je bijvoorbeeld naar een wedstrijd of show moet of omdat je het zelf mooi vind. Sommige mensen vinden het juist niet mooi en houden liever de haren lang. Maar hoe toiletteer je een paard? QUUS loopt alle delen van het paard langs die je kan toiletteren en hoe je deze kan toiletteren.
Manen
De manen van je paard kun je op verschillende lengtes houden. Als je wedstrijden rijdt, is het wel makkelijker als de manen korter zijn. Anders wordt het erg lastig om mooie knotjes te maken. Probeer ongeveer een handbreedte aan te houden bij het korter maken van de manen. Dan heb je een mooie lengte om goede knotjes te maken. Maar ook als je de manen van je paard laat groeien, kan je deze wel op een lengte knippen. Er zijn verschillende manieren om de manen korter te maken. Voordat je begint, kam je de manen eerst nog goed door.
Manen knippen
Deze manier is redelijk makkelijk uit te voeren. Alleen zorgen dat je recht knipt :). Knip niet ineens een heel groot stuk af want vaak knip je altijd nog iets bij om het recht te krijgen. Begin met de schaar vooraan de manen en houd daarbij een rechte lijn aan.
Manen trekken
Deze manier is vooral geschikt wanneer je de manen ook dunner wilt hebben. Dikke manen zijn namelijk moeilijk te vlechten. Hierbij heb je een trekkam waar je het langste plukje omheen wikkelt en dit zo uit de manen van je paard trekt. Pak telkens een dun plukje en maak je manen niet te kort. Manen trekken kun je het beste doen nadat het paard heeft gewerkt. Door de doorbloeding laten de manen makkelijker los.
Bij manen knippen krijg je wel sneller een onnatuurlijk effect omdat de manen recht afgeknipt zijn. Bij manen trekken zit er iets meer verschil in waardoor het natuurlijker lijkt. Wanneer je de manen van je paard lang wilt houden, is bijknippen de makkelijkste manier.
Je kunt op de plek waar het halster of hoofdstel ligt ook een stukje manen wegknippen. Dit is soms handiger wanneer er veel manen zitten die in weg zitten bij het hoofdstel. Dit noemen ze ook wel het derde oog. Maar ook hier geldt dat sommige mensen dat mooier vinden en sommige niet. Het is niet zo dat het vervelend zit voor je paard wanneer je het haar laat zitten.
Laat de voorpluk van je paard zo veel mogelijk met rust. Hier kun je onderaan wel de uitstekende haren afknippen. Maar de voorpluk ziet er al snel onnatuurlijk uit wanneer je een recht stuk eraf knipt. Daarnaast groeit de voorpluk vaak minder hard dan de manen. Dus als je het per ongeluk te kort knipt, is dit niet zo aangegroeid.
Staart
Wat altijd bijgehouden moet worden bij de staart is de onderkant. Als deze te lang wordt, kan het paard op zijn staart gaan staan wat natuurlijk erg pijnlijk is. Houd er rekening mee dat paarden hun staart tijdens het rijden iets dragen. Zorg ervoor dat je de staart eerst doorgekamd hebt. De staart plukje voor plukje uitpluizen is nog beter omdat je zo heel weinig haren eruit trekt. Pak dan de staart samen en knip aan de onderkant een stukje af. Sommige mensen knippen of scheren de zijkant van de staartwortel. De staartwortel is waar de staart begint. Maar deze haren hebben een beschermingsfunctie. Wanneer je veel van deze haren weghaalt, vermindert dat de bescherming.
Hoofd
Tastharen
Het paard heeft tastharen rondom de neus, mond en ogen. Het paard gebruikt deze haren om te voelen. Sommige mensen knippen deze af maar daarmee knip je dus ook de functie van het voelen weg. Laat deze haren dus zoveel mogelijk met rust. Rondom de ogen komt het wel voor dat de tastharen zo lang worden dat ze richting de ogen groeien. Dan kun je wel een klein stukje afknippen.
Baard
Met de baard van het paard worden de lange haren bij de hals en keel bedoeld. Deze haren zorgen ervoor dat regenwater of zweet naar beneden weg lopen. Vooral in de winter zijn deze haren erg lang. Ook hier geldt, laat het zo veel mogelijk zitten. Soms worden ze zo lang dat ze tussen de neusriem komen te zitten. Dan kun je wel een stukje afknippen.
Oren
In de oren van het paard zitten ook haren. Deze beschermen het paard tegen geluiden maar ook tegen viezigheid. Wanneer de haren lang zijn, zie je die viezigheid zitten. Dit krijg je het makkelijkst eruit door het stukje haar eraf te knippen. De haren die uitsteken, kun je weghalen. Maar de haren binnenin het oor kun je het beste laten zitten. Als je het oor zachtjes naar elkaar duwt, zie je precies welke haren uitsteken. Deze kan je dan weg knippen of scheren.
Kootholte
Boven de kootholte zit een pluk haar die de vetlok wordt genoemd. Deze heeft als functie water af te voeren wanneer dat nodig is. Hierdoor komt het water op de grond terecht en niet in de kootholte. Wanneer het in de kootholte terecht komt, kan er te veel vocht in komen wat kan leiden naar mok. Let er dus op tijdens het knippen of scheren dat je hier niet te veel weg haalt.
Knippen of scheren?
In principe kan allebei. De een vind knippen fijner en de ander scheren. Kijk vooral ook wat je paard toelaat. Sommige paarden vinden scheren helemaal niks, dan kun je beter knippen. Met knippen is het ook makkelijker om kleine stukjes te knippen. Voor het scheren zijn kleine scheerapparaten. Deze maken heel weinig geluid. Als je voor het eerst gaat scheren is het handig om er iemand met meer ervaring erbij te hebben. Merk je dat het paard het niet prettig vind, vraag dan iemand om hulp. Die kan het paard dan wat afleiden met een snoepje of liksteen.
Wel of niet toiletteren?
De keuze om bepaalde haren wel of niet bij te werken, is helemaal afhankelijk van wat je zelf mooi vind en of je bijvoorbeeld wedstrijden rijdt. Elk plukje haar heeft een functie bij het paard. En deze functies zijn vaak nog belangrijk ook. Houd dus in de gaten dat je niet te veel afknipt. Begin ook altijd met een klein stukje en breidt dit uit. Als je in een keer een groot stuk eraf haalt, kan je ook sneller te veel eraf halen.
Klaar met het toiletteren van je paard? Wanneer je op wedstrijd gaat, is de volgende stap het invlechten van de manen en misschien ook wel de staart. Wil je nog tips over het vlechten? Lees dan deze blog over manen vlechten!
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.