Wat is mok?
Mok bij paarden is een ontsteking of irritatie aan de huid in de kootholte van het paard. Deze ontstekingen komen in verschillende vormen voor, mok is dus eigenlijk een verzamelnaam voor de ontstekingen die in de kootholte zitten. Als de plekjes zich uitbreiden naar boven op het been, wordt het rasp genoemd.
Verschillende vormen
Er zijn verschillende vormen van mok. Over het algemeen is mok te herkennen aan de roodheid, korsten, een verdikte huid, jeuk aan het been of een dik of warm been. De minst erge vorm van mok is alleen roodheid en een pijnlijke huid. De mok begint meestal met de minst erge vorm. Het paard heeft dan last van een gevoelige, rode huid en eventueel jeuk. Als er korstjes op komen, wordt de mok erger. Soms komt er ook vocht uit de wondjes.
Oorzaken van mok
De meest voorkomende oorzaak van mok is vocht. Als de huid niet de kans krijgt om te drogen, wordt deze week waardoor bacteriën de kans krijgen. Daarom komt mok vaak voor in de natte periodes van het jaar, zoals de herfst en winter. De huid van het paard kan te nat worden voor een natte wei, paddock of stal maar ook door teveel wassen.
Maar het paard kan door een insectenbeet, verbranding van de zon, giftige planten, schimmels en schurftmijten mok krijgen. Paarden kunnen ook van binnenuit mok krijgen door bijvoorbeeld een verminderde weerstand.
Daarnaast is het ene paard gevoeliger voor mok dan het andere. Paarden met sokken staan er wel om bekend dat zij sneller mok krijgen. Dit heeft waarschijnlijk te maken door de sokken omdat de huid lang nat blijft daardoor.
Mok behandelen
Er zijn veel verschillende producten om mok te behandelen. Ook hierbij is niet elk paard hetzelfde. Het kan dus zijn dat bepaalde producten wel helpen en bepaalde producten niet. Probeer het been in ieder geval goed schoon te maken en schoon te houden. Korstjes die los komen, kan je zelf zachtjes eraf halen. Na het schoonmaken kan je de kootholte insmeren om hem te beschermen. Dit zal je elke dag moeten herhalen.
Mok voorkomen
Mok is niet altijd te voorkomen. Er zijn verschillende dingen die je kan proberen om de kans op mok te verkleinen. Probeer je paard niet in natte of modderige omstandigheden te zetten. Was de benen van je paard niet te vaak en maak de kootholtes elke keer droog. Controleer de kootholte ook regelmatig op wondjes, zo ben je er op tijd bij als de mok ontstaat. Heeft je paard last van de mok door de zon, smeer dan zonnebrandcrème op de kootholtes.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.