Wij van QUUS in ieder geval wel! Maar hoe zit dat nu bij paarden? Kan een paard er zelf voor zorgen dat hij het niet koud heeft of moeten wij ze daar een handje bij helpen? QUUS zoekt het voor jou uit! -> Heeft paard koud.
Bij welke temperatuur heeft een paard het koud?
Een paard heeft het niet zo snel koud als een mens, daarom hoeven we onszelf niet als maatstaf aan te houden. Niet ieder paard heeft het even snel koud, koudbloeden kunnen vaak beter tegen de kou dan warmbloeden, maar ook dit zegt niet alles. Welke temperatuur een paard prettig vindt kan erg verschillen. Over het algemeen ligt de temperatuur waarbij een paard zich fijn voelt tussen de -5 en 15 ºC. Voor geschoren paarden geldt een temperatuur vanaf 10 ºC of hoger. Dit is de thermo-neutrale zone. In deze zone heeft een paard het niet koud, maar ook niet warm. Dit is een richtlijn, maar elk paard is anders, dus hou er rekening mee dat dit per paard kan verschillen.
Als een paard het koud heeft zet hij zijn haren overeind om warm te blijven.
Wat doet de wintervacht voor een paard?
De vacht van een paard is zo geregeld dat de omgevingstemperatuur en zonlicht ervoor zorgen dat deze in de winter tot een heerlijk warme wintervacht omgetoverd wordt. Als een paard het toch wat koud heeft in de winter zullen de haren omhoog gezet worden. Dit zorgt voor een isolatielaag van lucht tussen de haren. Wanneer dit niet voor voldoende warmte zorgt en het paard het echt koud heeft dan zal hij gaan rillen. Hiermee brengt een koud paard zijn spieractivieit op gang zodat de temperatuur weer omhoog gaat!
Heeft paard koude benen, oren of neus? Maak je geen zorgen!
Maak je geen zorgen als jouw paard koude benen, koude oren of een koude neus heeft. Net als bij mensen betekent dit niet dat het hele lichaam koud is. Het lichaam zorgt ervoor dat de belangrijke lichaamsdelen en de kern warm blijven. Om warmteverlies te voorkomen zal bijvoorbeeld de bloedsomloop naar de benen met koud weer minder worden, wanneer het paard beweegt komt ook de bloedsomloop en dus de temperatuur weer op gang. Het kan dus geen kwaad als jouw paard koude benen, koude oren of een koude neus heeft.
Houd jouw paard warm met winterdekens
Is jouw paard geschoren of kan hij zichzelf niet warm houden en heeft hij het koud? Dan kun je er ook voor kiezen om een deken op te doen. Voor op stal kun je staldekens of onderdekens gebruiken. Gaat jouw paard naar buiten? Dan kun je hem een winterdeken op doen. Het is ook mogelijk deze over een onderdeken heen te doen. QUUS heeft verschillende winterdekens in het assortiment, je kunt ze hier bekijken.
Het verteren van vezels in ruwvoer zorgt voor de warmteproductie bij paarden.
Wat doet voer als een paard het koud heeft?
Een paard heeft verschillende manieren om zichzelf warm te houden tegen de kou. Hiervoor hebben paarden energie nodig, dit halen ze uit voedsel. Ruwvoer is erg belangrijk omdat dit bestaat uit vezels, wanneer deze verteerd worden ontstaat warmteproductie. Het eten van hooi houdt paarden warm, het is dus van belang om jouw paard in deze behoefte te voorzien. Een paard zal als het koud is meer energie verbruiken om zich warm te houden, het is dan ook belangrijk dit energieverbruik aan te vullen. Dit kun je doen door jouw paard extra hooi te geven wanneer het koud is. Door hooi in een net te voeren moet het paard wat moeite doen om het hooi uit het net te krijgen en zal hij langer met het hooi doen. Dit voorkomt niet alleen verspilling, maar houdt het paard ook bezig en zorgt voor een constante warmteproductie als het koud is. QUUS heeft verschillende hooinetten in het assortiment, je kunt ze hier bekijken.
Koude spieren zijn gevoeliger voor blessures.
Waar moet ik op letten als ik in de kou wil paardrijden?
Wil jij de kou trotseren en gaan rijden? Zorg er dan voor dat je goed losrijdt om de spieren van het paard op te warmen als het koud is. Dit is erg belangrijk, want koude spieren zijn gevoeliger voor blessures. Ter bescherming kun je voor een uitrijdeken kiezen. Deze beschermd de spieren van jouw paard als het koud is en zorgt ervoor dat deze warm blijven. Dit is erg handig wanneer jouw paard de hele dag met deken opstaat, want deze kan je tijdens het rijden natuurlijk niet oplaten. De uitrijdeken zorgt ervoor dat het temperatuursverschil niet ineens erg groot is. Door eerst met de uitrijdeken los te rijden, kunnen de spieren langzaam opwarmen. QUUS heeft verschillende uitrijdekens, je kunt ze hier shoppen.
Krijgt mijn paard het koud als hij gezweet heeft?
Wanneer een paard getraind wordt kan hij gaan zweten. Hierbij wordt eerst de huid nat, maar door de werking van de vacht wordt het zweet naar buiten getransporteerd. De verdamping en dus de afkoeling zal plaatsvinden aan de buitenkant van de vacht. Sommige paarden produceren zo’n dikke vacht in de winter dat zij erg lang nat blijven van het zweet. Dit kan echter geen kwaad want de huid van het paard zal dus niet direct afkoelen. Zorg er wel voor dat je jouw paard goed zo goed mogelijk uitstapt. Blijft jouw paard door de lange haren erg nat? Dan kun je kiezen voor een zweetdeken. QUUS heeft verschillende zweetdekens, je kunt ze hier vinden.
Heeft jouw paard het koud in de winter?
Dat hangt dus helemaal van jouw paard af. Je weet nu een aantal belangrijke dingen om op te letten om te zien of jouw paard het koud heeft.
Paarden voelen zich over het algemeen prettig bij een temperatuur tussen de -5 en 15 ºC. Voor geschoren paarden geldt een temperatuur vanaf 10 ºC of hoger. Paarden krijgen in de winter een wintervacht en zetten deze haren omhoog om zich warm te houden, is dit niet voldoende dan zal het paard trillen. Kouden benen, oren en neus kunnen geen kwaad. Je kunt jouw paard helpen met een winterdeken, maar ook voeding is erg belangrijk. Ruwvoer bestaat uit vezels welke bij vertering voor warmteproductie zorgen. Zorg er als je gaat rijden voor dat de spieren goed opgewarmd worden, een uitrijdeken kan hierbij helpen. Heeft jouw tijdens de training gezweet en blijft hij erg nat door zijn lange haren? Dan kun je hem een zweetdeken op doen.
Al deze handige tips kun je in de winter gebruiken, maar kijk vooral goed naar jouw paard want elk paard is anders!
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.