Het bit kan een onderdeel zijn van het hoofdstel, want er zijn natuurlijk ook bitloze hoofdstellen. Door middel van een bit kan de ruiter hulpen geven aan het paard of de pony. Een bit wordt voornamelijk gemaakt van metaal. Het bit ligt in het tandeloze gedeelte van de paardenmond. De paardenmond is erg gevoelig, de zenuwen van de paardenmond zijn namelijk enkel bedekt met een laagje slijmvlies.
Soorten bitten
Er zijn veel verschillende soorten bitten, maten en materialen. Welk bit je moet kiezen is afhankelijk van de mond van je paard, het niveau van de ruiter en paard en welke discipline je rijdt. Bij aankoop van een bit is het erg belangrijk dat het mondstuk voldoende breed is en dat je het juiste bit voor het juiste doel gebruikt. Als je een verkeerd bit gebruikt kan dit schadelijk zijn voor je paard en ongewenst gedrag veroorzaken.
Juiste maat bit
Het is belangrijk dat het paard de juiste maat bit heeft. Bij een te smal bit kan het paard wondjes krijgen in de mondhoeken. Maar als het bit te groot is, kan dit natuurlijk ook ongemak geven. Het bit moet aan beide kanten ongeveer een halve tot één cm uitsteken. De breedte van een bit wordt gemeten tussen de ringen van het bit. Onderstaand schema geeft een richtlijn voor de juiste maat van het bit. Maar elk paard is anders dus het kan natuurlijk afwijken.
9,5 cm >> Shetlander
10,5 cm >> A, B en kleine C pony’s
11,5 cm >> Grote C, D en E pony’s
12,5 cm >> Grote E pony’s en kleine tot middelgrote paarden
13,5 cm >> Grote paarden
14,5 cm >> Zeer grote paarden
Er zijn veel soorten bitten, QUUS vertelt over de meest voorkomende bitten. Er zit verschil in de bitringen en in het stuk wat tussen de bitringen zit.
Als je kijkt naar de bitringen zijn dit de verschillen:
Watertrens
Een watertrens bit heeft losse bitringen, daardoor beweegt het bit vrijer in de mond van het paard. Het belangrijk dat de watertrens niet te smal is, anders kunnen de velletjes tussen de bitringen komen. Mocht je paard alsnog wondjes krijgen, dan kun je dit oplossen door bitschijven te gebruiken. Deze zitten dan tussen de mond en de bitring in.
Bustrens
Bij een bustrens zitten de bitringen vast aan het tussenstuk wat in de mond van je paard gaat. De bitringen kunnen niet vrij bewegen zoals bij een watertrens. Een bustrens ligt daarom stiller in de mond dan een watertrens.
D-trens
Een D-trens vormt met de bitringen de letter D. Net als een bustrens zijn de bitringen direct verbonden met het mondstuk. Daardoor ligt deze ook stabiel in de mond. Daarnaast zorgt een D-trens ervoor dat de bitringen de teugeldruk verdelen over de wang in de richting die je opstuurt.
Kneveltrens
Bij een kneveltrens hebben de bitringen twee rechte staafjes op het einde van het mondstuk staan. Een kneveltrens lijkt nog het meeste op een D-trens. Een kneveltrens ligt stabiel in de mond en geeft druk op de wang.
Als je kijkt naar het mondstuk, het stuk bit wat het paard in zijn mond heeft, zijn dit de verschillen:
Enkelgebroken bit
Een enkelgebroken bit heeft in met midden een scharnierpunt. Bij druk werkt het bit in op de lagen en de zijkant van de tong en op het midden van de tong. Deze werkt ook in, in het gehemelte, bij een ophouding.
Dubbelgebroken bit
Bij een dubbelgebroken bit heeft het midden twee scharnierpunten waardoor er minder kans is op wondjes in de mond. Het tussenstukje kan dik of plat zijn. De drukverdeling is op de lagen, tong en mondhoeken gelijkmatig.
Ongebroken bit
Ook heb je nog ongebroken bitten. Hierbij zit er geen scharnierpunt in het midden. Het bit kan wel licht gebogen zijn. Het houdt de tong meer vrij en geeft meer druk op de lagen. Hoe rechter het mondstuk, hoe meer druk op de tong.
Naast de verschillende soorten bitten, zijn er nog meer verschillen. Zo heb je ook nog verschillende materialen en diktes.
De meeste bitten bestaan uit roestvrijstaal. Dit is een staalsoort die erg sterk en slijtvast is. De smaak van deze soort is neutraal waardoor paarden makkelijk het bit willen aannemen.
Een ander materiaalsoort is koper. Door het koper warmt het bit sneller op naar de lichaamstemperatuur van het paard. Ook wordt het paard gestimuleerd meer speeksel aan te maken.
Ook zijn er nog rubberen bitten die vaak een smaakje hebben. Deze hebben vaak een zachtere inwerking en door het smaakje gaan paarden er op kauwen. Hierdoor kan die zich beter ontspannen.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.