De zon begint weer te schijnen, de haren vliegen in het rond van ruiende paarden en die winterdeken kan eindelijk weer af! Maar naast die winterdeken zijn er nog meer verschillende soorten dekens voor paarden. Wanneer gebruik je nou welke deken? En welke functie hebben de dekens?
Dekens zijn seizoensgebonden. Afhankelijk van de temperatuur bepaal je dus ook welke soort deken je oplegt. Daarnaast houd je ook rekening met hoelang je paard binnen of buiten staat. Wij hebben het liefst een zonnetje met zo’n 20°C, maar paarden voelen zich het prettigst tussen de -5°C en 15°C. Dit noemen de thermo-neutrale zone. In deze zone heeft het paard het dus niet te koud of te warm. Voor geschoren paarden ligt de thermo-neutrale zone tussen de 10°C en 20°C.
Winterdekens
In de winter kun je jouw paard met een winterdeken beschermen tegen de kou. Er zijn verschillende diktes winterdekens omdat de temperaturen in de winter natuurlijk ook wisselen. De warmte van de dekens wordt bepaald door de vulling, dit wordt uitgedrukt in grammen.
0 gram >> 10°C – 15°C graden
200-100 gram >> 0°C – 10°C graden
400-300 gram >> -10°C – 0°C graden
Dit kan je als leidraad aanhouden voor het kiezen van een deken. Maar ieder paard is anders, kijk dus altijd goed naar je eigen paard.
Staldekens & Outdoordekens
Binnen de winterdekens heb je een staldeken en een outdoordeken. Zoals de namen het al zeggen, een staldeken is voor op stal en een outdoordeken is voor buiten. Een staldeken is niet waterdicht zoals de outdoordeken. Als je een staldeken gebruikt, zal je deze moeten wisselen wanneer je het paard buiten wilt zetten. Bij een outdoordeken hoef je geen dekens te wisselen, met een outdoordeken kan je paard ook op stal staan.
Zorg voor een passende en ademende deken. Als de deken niet voldoende ademt, kan de warmte niet goed kwijt waardoor je paard het te warm krijgt en kan gaan zweten onder de deken. Als de temperatuur ’s nachts weer daalt, kan je paard kou vatten. Dit is natuurlijk niet prettig voor je paard.
Onderdekens
Een onderdeken wordt altijd gecombineerd met een andere deken. Zoals het woord het al zegt, ligt deze deken onder een andere deken. Onderdekens zijn namelijk niet waterdicht. Je kunt zo makkelijk de verschillende diktes combineren met een dunne outdoordeken zoals een regendeken.
Regendekens
Een regendeken is een waterdichte deken. Meestal zijn deze dekens 0 grams, soms zijn ze 50 gram. Er zijn ongevoerde en gevoerde regendekens. De gevoerde regendekens hebben een fleece voering aan de binnenkant. De deken is ideaal wanneer het regent, maar je jouw paard toch even buiten wilt zetten.
Uitrijdekens
Een uitrijdeken wordt ook wel een nierdeken genoemd. Deze dekens worden gebruikt in de winterperiode, tijdens het losrijden of uitstappen, om de spieren van te paard warm te houden. De deken heeft uit uitsparing voor het zadel. Je kunt de deken over of onder het zweetblad van het zadel bevestigen.
Zweetdekens
Deze dekens worden vaak gebruikt na een training. Als een paard veel heeft gezweet, kan een zweetdeken helpen met opdrogen. Ze houden je paard warm terwijl het zweet wordt afgevoerd. Maar een zweetdeken is ook geschikt als je paard op de trailer vervoerd wordt.
Let wel altijd op dat je de zweetdeken niet uren op je natte paard laat liggen. De zweetdeken neemt het vocht op, maar uiteindelijk zal de deken niet meer op kunnen nemen waardoor de deken zelf ook nat wordt.
Vliegendekens
In de zomer komt het lekkere weer ook vaak weer de vervelende vliegen en dazen. Een vliegendeken beschermd je paard tegen die beestjes. De deken heeft hele kleine mazen. Zo kunnen de vliegen er niet bij maar komt er wel nog voldoende lucht doorheen. Met een vliegendeken kan je paard een stuk rustiger op de wei staan.
Als je in de zomer veel buiten rijdt, zijn er ook uitrijvliegendekens. Deze dekens hebben een uitsparing bij het zadel. Zo kun je ongestoord door de bossen rijden.
Voor alle dekens behalve de uitrijdekens geldt dat deze soorten dekens voor paarden vaak ook een halsstuk hebben. Zeker in de winter wanneer de temperaturen onder nul zijn en in de zomer met de vliegen en dazen, is het fijn om een halsstuk op te doen. Er zijn dekens met een vaste hals en met een afneembare hals. Dekens met een afneembare hals, kun je natuurlijk ook zonder hals gebruiken. Ideaal als de temperaturen schommelen.
Dekens kun je laten wassen maar je kan deze in principe ook zelf wassen. Hoe doe je dat dan? Dat lees het hier.
Heb je een leuke deken op het oog maar twijfel je over de maat? Deze maattabel kan helpen met je keuze. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.