Een heerlijk weiland vol groen gras en vrijheid, wat wil een paard nou nog meer? Weidegang is belangrijk voor de gezondheid voor je paard. Maar helaas brengt het ook risico’s met zich mee. Wil je zeker weten dat je er alles aan gedaan hebt de veiligheid te verhogen? Lees dan verder.
Spijsvertering
In de winter heeft het paard vaak een heel ander voerschema dan in de zomer. In de winter bestaat het ruwvoer vooral uit kuil en hooi. Terwijl in de zomer maanden de paarden voornamelijk gras eten. De maag en darmen passen hebben zich in de winter maanden hier dan ook op aangepast.
Wanneer de paarden in de zomer maanden voor het eerst het land weer op gaan is dit dan ook een hele omschakeling in het spijsverteringssysteem. De mest van het paard kan dunner worden dan normaal en door bepaalde suikers in het voorjaarsgras kunnen de darmen uit balans raken. Wat kan leiden tot koliek.
Bouw de weide tijd van je paard dagelijks op. Of zet een stuk wei af, zodat de paarden niet in een keer al het gras kunnen nuttigen. Zo kunnen de paarden rustig wennen aan de andere voedersamenstelling.
Hoefbevangenheid
Ook hoefbevangenheid, een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen, is een veel voorkomende aandoening in de zomer maanden. Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid aan suikers. Om dit te voorkomen is het van belang dat de paarden een beperkte hoeveelheid gras per dag opnemen. Helemaal het voorjaarsgras bevat veel suikers. Verdeel de wei in stukken en laat de paarden niet teveel gras nuttigen.
Rotstraal en mok
Ook rotstraal en mok zijn dingen die kunnen voorkomen in het zomerseizoen. Beide worden veroorzaakt door natte modderige weilanden. Mok is een huidirritatie in de kootholten van het paard. Ernstige mok kan leiden tot kreupelheid. Zorg dat de paarden altijd een droog stuk hebben om op te staan.
Let op
Dit zijn maar een aantal gevaarlijke aandoeningen die vooral in de zomer maanden voordoen. Maar er zijn nog meer dingen. Zorg dat iemand dagelijks zicht heeft op het paard. Kijk hoe het paard zich voelt en of hij zich anders gedraagt. Zorg altijd voor een afdak waar ze kunnen schuilen voor de zon of regen. Maar bovenal ga altijd op je gevoel af, vertrouw je iets niet? Twijfel niet doe er iets aan!
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.