Een zadelonderlegger kan gebruikt worden voor onder het zadel. Deze zit dan tussen het zadel en het zadeldekje in. In principe heb je bij een goed passend zadel geen zadelonderlegger nodig. Een zadelonderlegger moet geen oplossing zijn voor een slecht passend zadel. Bedenk dus van te voren goed waarom je een zadelonderlegger wilt gebruiken!
Waarom wel een zadelonderlegger?
Een zadelonderlegger gebruik je dus niet omdat je zadel niet goed ligt. Als je paard met een goed passend zadel toch niet helemaal fijn functioneert, kun je gebruik maken van een zadelonderlegger Je gebruikt de onderlegger dan om het zadel te perfectioneren. Er zijn verschillende soorten zadelonderleggers maar ze hebben allemaal dezelfde functie, namelijk: drukverdeling. Ook wil een zadelonderlegger helpen voor het ontlasten van de rug.
Zadelbontje
De meest gebruikte en bekendste is het bontje. Een zadelbontje zorgt voor een goede drukverdeling. Er zijn bontjes met ruggengraatuitsparing waardoor de ruggengraat vrij blijft. Deze zijn het beste om te gebruiken omdat de wervelkolom dan vrij blijft. Het beste is om een bontje van echt wol te gebruiken ipv synthetisch wol omdat een synthetisch bontje veel minder goed de druk verdeeld. Bij een bontje moet je er wel op letten dat deze vrij veel ruimte in beslag neemt, dus het is belangrijk dat het bontje je zadel niet de krap maakt.
Gelpad
Er zijn twee soorten gelpads. De ene gelpad is volledig van gel en de andere gelpad heeft meerdere gaatjes in het materiaal. De gaatjes zorgen ervoor dat de pad minder warm is. De pad volledig van gel werd vooral vroeger veel gebruikt. De pad volledig van gel heeft overal dezelfde dikte. Van de pad met gaatjes heb je ook pads waarbij de voorkant dikker is dan de rest van de pad. Ook bestaan er gelpads voor alleen de voorkant, die je over de schoft legt. Over het algemeen verdeeld een gelpad de druk minder goed dan een zadelbontje en ligt dus vaak minder goed. Ook trekt een gelpad makkelijk strak over de schoft wat niet fijn is voor je paard.
Aanpasbare zadelonderleggers
Ook zijn er nog zadelonderleggers die bestaan uit verschillende vakken waarbij je losse pads kan toevoegen. Deze worden gebruikt voor tijdelijke correcties om oneffenheden in de rugspieren te compenseren. Dit is een fijne, tijdelijke oplossing als de lichaamsbouw veranderd is door omstandigheden waardoor je goedpassende zadel, net wat minder goed ligt.
Waar moet je op letten
Je er dan voor zorgen dat de ruimte rondom de schoft en wervelkolom niet vernauwt. Ook moet je zorgen dat de onderlegger niet te kort is waardoor de kussens van het zadel over de rand heen komen. Door te rijden met en zonder zadelonderlegger, kun je voelen waar je paard het beste op loopt.
Rugspieren
De rugspieren van een paard moeten onder een zadel, met of zonder onderlegger, zo ontwikkelen dat het paard volle rugspieren heeft je goed kan indrukken en waar het paard niet pijnlijk op reageert.
1x per half jaar controleren
Het beste is om 1 keer per half jaar je zadel te laten controleren door een professionele zadelmaker. Ook bij twijfel over zadelonderleggers, kan een zadelpasser bekijken of het nodig is en of deze goed past onder het zadel.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.