Zomereczeem is een vervelende aandoening die menig paard knetter gek maakt door de jeuk. Deze jeuk is helaas slecht onder controle te krijgen. Door de erge jeuk schuren de paarden vaak onophoudelijke, soms tot wel bloedens toe. Hierdoor krijgt het paard geïrriteerde dikken plekken tussen de manen en de staart. Heb jij een paard met zomereczeem en wil jij het je paard zo aangenaam mogelijk maken? Lees dan verder!
Wat is zomereczeem?
Zomereczeem, ofwel staart- en manen eczeem, is een reactie op het speeksel van de Culicoïdes Robertii mug. Dit speeksel zorgt voor ernstige jeuk bij het dier, waardoor de huid beschadigd raakt. Vooral de manenkam en de staartwortel hebben het vaak zwaar te voortduren. Door het schuren breken de manen af en ontstaan er wondjes. De huid raakt snel ontstoken. In de wintermaanden hebben de paarden vaak minder of geen last.
Oorzaak van zomereczeem
De Culicoïdes Robertii mug is een zandmugje wat de vreselijke jeuk bij de paarden veroorzaakt. Ze zoeken makkelijk bereikbaren op huid en spuiten daar speeksel onder de huid. De oorzaak van de allergie heeft groot en deels te maken met erfelijke aanleg. Het is dan ook niet verstandig om met deze paarden te fokken.
De mugjes zijn vooral in de zomer maanden actief, maar bij goed weer kunnen zij vanaf maart tot oktober voor grote problemen zorgen. Ze bevinden zich vooral op plekken in de buurt van water, bomen en struikgewas. Ze houden niet van zonlicht en wind en zijn daardoor vooral actief tijdens de zonsopgang en zonsondergang.
Risico groepen
Zomereczeem is gelukkig niet overdraagbaar aan andere paarden. Wel zijn er een aantal risicogroepen. IJslanders, Friezen Arabieren en Shetlanders zijn vaak gevoeliger voor het mugje dan andere rassen. Elke paard wordt wel eens gestoken door een mugje, maar lang niet allen paarden zijn hier gevoelig voor.
Wat te doen tegen zomereczeem?
Er zijn een aantal maatregelen die genomen kunnen worden tegen de zomereczeem, maar helaas lossen deze maatregelen het probleem niet volledig op.
- Eczeemdeken. Door je paard in te pakken in een eczeemdeken maak je het de mugjes moeilijker het paard te bijten. Het is belangrijk om optijd de teken op te doen, nog voordat de mugjes hebben gebeten.
- Paard verplaatsen. Mocht je een paard hebben die hele heftige zomereczeem heeft is het wellicht een optie om het paard te verplaatsen. Paarden die langs de zee staan of ergens met een kouder klimaat hebben minder last van de muggen.
- Zet je paard binnen tijdens de zons- opgang en ondergang. De knutten zijn dan het meest actief. Natuurlijk steken de muggen ook op stal, maar hier zijn ze veel minder actief als in het open veld.
TIPS!
- Raadpleeg bij ernstige last je veearts, de behandeling verschilt altijd per paard.
- Het lijkt misschien logisch om allen voorwerpen uit de weide te halen waar het paard aan kan schuren, maar doe dit niet. Het paard heeft vreselijke jeuk en op deze manier kan die het nog wat verminderen.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.