Veilig paardrijden, bepaal je zelf
Ik ben blij dat je ervoor hebt gekozen om met een paardrijcap te gaan rijden. Veiligheid is het allerbelangrijkste als je een sport uitoefent zoals paardrijden. Door te rijden met een paardrijcap, rij je veilig en zeker. Je voorkomt voor jezelf een vervelende ervaring.
Veiligheidsnormen paardrijcaps
Het eerste wat je kunt doen, is je te verdiepen in de veiligheidsnormen voor paardrijcaps. In Nederland zijn er twee organisaties op het gebied van paardrijden:
- Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS)
- Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)
Deze organisaties en de aangesloten maneges verplichten ruiters om met een paardrijcap te rijden die voorzien is van één van de twee keurmerken.
Welke keurmerken zijn er?
In Europa zijn er twee richtlijnen afgesproken voor paardrijcaps:
- CE EN 1348
- CE EN 14572
- CE VG1 01.040 2014-12
Deze richtlijnen vallen allen onder de CE-markering. De producten of fabrikant van producten geeft met de CE-markering aan dat het product voldoet aan eisen die de Europese Commissie stelt op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming. De keurmerk EN 1348 en EN 14572 geeft voor paardrijcaps specifieke richtlijnen aan.
Goedgekeurde paardrijcaps met een CE keurmerk hebben een harde schaal en een gesloten kinband (driepuntssluiting of vierpuntssluiting). Verder is het goed om te letten op caps die een merknaam hebben, een etiket met de maat in centimeters en een symbool waaruit blijkt voor welk gebruik de paardrijcap bestemd is.
CE EN 1348
Dit is een CE keurmerk voor helmen voor de ruitersport. Deze keurmerk is vooral van toepassing bij recreatief paardrijden.
CE EN 14572
Dit is een CE keurmerk voor helmen met een hoog beschermingsniveau voor de ruitersport. Wanneer een ruiter professioneel paardrijdt, bijvoorbeeld door atleten, dan wordt deze keurmerk als norm gesteld.
Keurmerk CE VG1 01.040 2014-12
Dit is de nieuwe tijdelijke norm waar alle paardrijcaps aan moeten voldoen die nu geproduceerd worden. De paardrijcaps met de oudere normering CE EN1384 mogen nog wel verkocht worden en gebruikt worden tijdens trainingen en wedstrijden. De VG1 normering is een strenger keurmerk als de voorgaande keurmerken. Bij de VG1 norm moeten de paardrijcaps zwaardere test doorstaan op het gebied van schokabsorptie, weerstand, sterkte(riempjes,sluitingen) en stabiliteit. In de praktijk zien we dat sommige paardrijcaps die voldeden aan het oude keurmerk ook na het testen bleken te voldoen aan het laatste keurmerk. In de labels in de paardrijcap kun je zien aan welk keurmerk je cap voldoet.
Belangrijkste vragen over het nieuwe keurmerk
Hoe zie je of een paardrijcap veilig is?
Let altijd op of de paardrijcap de juiste keurmerk heeft: EN 1348 of EN 14572. Maar let op, er zijn ook paardrijcaps met de volgende meldingen: “For Dress Only” “Apparel only”. Deze paardrijcaps hebben geen veiligheidsnorm certificering gestempeld aan de binnenzijde van de cap. Ze zijn gemaakt voor de ‘look’ en kunnen niet zo veilig zijn als een goedgekeurd paardrijcap met CE certificering. Soms kan het zelfs zo zijn dat deze caps in dezelfde rekken staan als de goedgekeurde veilige paardrijcaps. Als de caps dan ook nog identiek eruit zien als de veilige paardrijcaps, dan kun je je best wel eens vergissen. Dus. Laat je goed adviseren hierin en kies voor een goedgekeurd veilig paardrijcap.
Tweedehands paardrijcaps kopen?
Wil je een tweedehands paardrijcap kopen? Het advies daarop is: wees voorzichtig. Je moet het volgende zeker weet. Hoe oud is de cap? Als je de stempel niet kan lezen binnenin de cap, dan weet je ook niet zeker hoe oud de cap is. Hoe ouder de cap, des te groter de kans dat de cap schade heeft opgelopen en dat de cap niet meer zo veilig is. De meeste fabrikanten raden aan om paardrijcaps elke vijf jaar te vervangen voor een nieuwe. Vraag jezelf af. Is het je de besparing waard om meer risico op eventueel permanent letsel op te lopen? De prijs van een nieuw goedgekeurd paardrijcap hoeft niet zoveel te verschillen van een gebruikte paardrijcap.
Een veilig goedgekeurd paardrijcap is duur!?
Dat is zeker niet het geval. Er zijn goedgekeurde paardrijcaps die net zo goedkoop zijn als de niet-goedgekeurde paardrijcaps. De prijs heeft te maken met gemak, design en merk. Zodra een cap de juiste certificering (CE EN 1384 of CE EN 14572) heeft, dan is de veiligheid van de cap gegarandeerd.